CTO пoзвoли нa Kитaй дa нaлoжи митa на CAЩ в размер от 645 млн. долара

CTO пoзвoли нa Kитaй дa нaлoжи митa на CAЩ в размер от 645 млн. долара

Световната търговска организация (СТО) разреши на Китай да наложи на САЩ компенсаторни мита в размер на 645 млн. долара, предаде Ройтерс.

Решението е свързано с дело от 2012 г., в което Китай оспорва наложени в периода 2008 - 2012 г. мита върху 22 китайски стоки, вариращи от соларни панели до стоманени жици.

В основата на продължилия десетилетие спор е въпроса дали САЩ могат да третират китайските компании, в които правителството държи мажоритарен дял, като контролирани от държавата.

От САЩ защитаваха позицията, че Китай се възползва от снизходително отношение на СТО, докато субсидира промишлени стоки, с които впоследствие прави дъмпинг на световните пазари. Вашингтон казва, че днешното решение подчертава нуждата от реформа на правилата на СТО, които се използват за „защитаване на непазарните икономически практики на Китай и подкопаване на пазарно ориентираната конкуренция“.

„Това дълбоко разочароващо решение на СТО отразява погрешните тълкувания на Апелативния орган, които увреждат способността на членовете на СТО да защитават своите работници и предприятия от китайските субсидии“, коментира Адам Ходж, говорител на офиса на Търговския представител на САЩ.

От Китай искаха от тричленния панел на СТО правото да наложат мита в размер от 2,4 милиарда долара. Разрешените 645 милиона долара обаче са нищожни в сравнение с митата в размер от над 300 милиарда долара, наложени на китайски продукти от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, повечето от които все още са в сила.

Решението обаче е поредната, макар и символична, победа за Китай в СТО. През ноември 2019 г. СТО разреши на Пекин да налага компенсаторни мита в размер от 3,58 милиарда долара, след като прецени, че Вашингтон неправилно определя дали китайските стоки подбиват американски пазар.

„Решението за пореден път потвърди, че Съединените щати отдавна са нарушават правилата на СТО, злоупотребяват с мерките за защита на търговията и не изпълнят своите международни задължения, наредени от СТО или предвидени в правилата на СТО. Това сериозно навреди на справедливата международна търговска среда“, коментира говорителят на китайското Министерство на търговията Гао Фън.

 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ