Данните крият тайни, модерните методи за анализ са ключът към тях

Данните крият тайни, модерните методи за анализ са ключът към тях

Данните крият тайни, модерните методи за анализ са ключът към тях

Данните са най-големият капитал днес на всяка компания, но и все по-нарастващо предизвикателство - в много организации постъпващата информация вече се обновява на всеки 30 минути. Затова доброто управление на данните става все по-определящо за възможността да се прави успешен анализ на резултатите буквално „в движение“. Това споделиха участници в конференция, организирана от водещата българска IT компания Парафлоу Комуникейшънс, посветена на модерните методи за анализ, които водят компаниите до по-успешни бизнес решения. Тя се проведе в хотел Витоша и събра на едно място мениджъри и експерти от финансовия сектор - банкови институции, кредитни и застрахователни компании, инвестиционни посредници.

 „Живеем в свят с все по-нарастващо значение на данните и тяхното управление. Причина за това са усложнените бизнес процеси и динамика на количеството данни, с които организациите работят. Свидетели сме как непрекъснато се увеличават източниците на информация, от които компаниите могат да добиват допълнителни ползи и да подобряват вземането на стратегически, административни и оперативни решения. Влияние оказват и навлизащи технологии като Artificial Intelligence (AI) и Machine Learning (ML) например“, заяви при откриването на конференцията Николай Аврамов, управител на Парафлоу Комуникейшънс.  Благодарение на процесите по натрупване на данни и новите технологии се достига до нови измерения при използването на информацията и се постигат по-добри резултати. В целия този процес се намесват и законодателни регулации като GDPR, изисквания за споделеност на данните на финансовите организации чрез различни директиви като PSD2 и други предизвикателства, свързани със сигурността",  допълни той.

Като консултант по внедряване на системи за управление на бизнеса, вече повече от десет години на българския и чуждестранния пазар, Парафлоу стартира с тази първа конференция поредица открити дискусии. "С тях искаме да допринесем към натрупаното знание на експертите и специалистите от финансовия сектор, като задълбочим и споделим интересни аспекти от проекти, върху които работим, наред с опита си", сподели Зорница Йорданова, Project Manager в Парафлоу и модератор на първата дискусия в залата.

Нейни гости бяха доказани специалисти като Камелия Лулчева-Панчева от Банка ДСК, Стоян Деевски от PwC България и Ивайло Павлов от 4Finance. По време на разговорите бе изтъкнато, че  всеки одит започва с оценка на риска за бизнеса и колко е важно да се дефинират правилните KPI (ключови показатели) за взимане на ефективни решения.

Не бива да се пренебрегва и ролята на комуникирането им с екипите, като част от тяхната мотивация, беше друг извод от конференцията. В много организации постъпващата информация се обновява на всеки ½ час, затова добрата визуализация на данните е от голямо значение, за да се следят конкретните индикатори и да се прави анализ на резултатите буквално „в движение“. Една от основните ползи за бизнеса е възможността за анализиране на клиентите и комуникацията с тях, което е източник на идеи за продуктово разработване и повишаване на клиентската удовлетвореност, коментираха още участниците в събитието.

Какви тайни могат да се крият зад различните показатели и как се е променил рипортингът за 10 години, демонстрира Даниел Радойков, бизнес консултант в Парафлоу Комуникейшън. Той представи една от най-модерните бизнес системи Qlik Sense, а също води дискусия в IT панела, в която взеха участие изключително опитните мениджъри Михаил Тодоров от Express Life Insurance и Владимир Джиджишев от IUTE Credit Europe. С помощта на платформата за бизнес анализи Qlik Sense се освобождава IT ресурс, ускорява се обработката на данните и изготвянето на необходимите справки и анализи, и не на последно място, бизнесът става все по-независим от IT отдела в съответната организация, бе един от основните изводи в тази дискусия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ