САЩ ще са губещи в търговската война с Китай, убеден е Джак Ма

САЩ ще са губещи в търговската война с Китай, убеден е Джак Ма

САЩ ще са губещи в търговската война с Китай, убеден е Джак Ма

САЩ и Китай ще могат в крайна сметка да преодолеят разногласията си в икономическата сфера, но при една мащабна търговска война, по-големи щети ще претърпи Вашингтон. Това прогнозира основателят на китайския гигант в онлайн търговията Alibaba Джак Ма, цитиран от ТАСС, на откриването на икономическа конференция в Куала Лумпур.

Търговските войни ще донесат много проблеми не само на САЩ и Китай, но и на други държави, които така или иначе са свързани с тях, коментираи бизнесменът пред изданието "Стар".

Според него има възможност за споразумение между Вашингтон и Пекин и той запазва оптимизма си по този въпрос.

Наред с това Джак Ма е на мнение, че в крайна сметка именно САЩ ще понесат по-значителни щети от търговските войни.

Търговският дефицит е трупан десетилетия и не може за един миг този проблем да бъде решен, каза основателят на Alibaba.

През последните месеци Вашингтон по инициатива на президента Доналд Тръмп предприе редица протекционистични мерки за промяна на баланса в международната търговия в своя полза. През март САЩ въведоха мита върху стоманата (25 процента) и алуминия (10 процента). През лятото Вашингтон наложи мита от 25 процента на внасяни от Китай стоки на стойност 50 милиарда долара. Пекин отговори огледално. От 24 септември влязоха в сила нови 10-процентни американски мита върху вноса на китайски стоки на обща стойност 200 милиарда долара. От първи януари 2019 година ставката ще нарасне до 25 процента.

Китай отговори с мита в размер между 5 и 10 процента за внос на стойност 60 милиарда долара

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ