Джак Ма: Търговската война може да продължи 20 години

Джак Ма: Търговската война може да продължи 20 години

Джак Ма: Търговската война може да продължи 20 години

Основателят на китайския гигант в онлайн търговията Alibaba Джак Ма предупреди, че търговската война между Вашингтон и Пекин може да продължи 20 години, съобщиха световните агенции.

Икономическата ситуация не е добра, а това може да продължи дълго, каза Ма на Световния икономическия форум в Тянцзин, допълва Ройтерс.

Ма и преди е предупреждавал, че търговска война между двете големи икономически сили може да продължи десетилетия, а Китай трябва да се съсредоточи върху износа по съвременния "Път на коприната", обхващащ Африка, Югоизточна Азия и Европа.

В интервю за агенция Синхуа Джак Ма посочи, че Alibaba няма да спази обещанието си да подпомогне създаването на 1 милион работни места в САЩ заради търговското напрежение. Той отбеляза, че обещанието му е било основано на приятелското сътрудничество между Китай и САЩ и на растежа на търговията между двете страни.

Предишните основи за търговия обаче са подкопани, каза той.

Ще продължим да работим здраво да насърчаване на доброто развитие на китайско-американската търговия, допълни Ма пред Синхуа.

По думите му търговията не е оръжие и не може да се използва за войни.

През януари миналата година на среща с американския президент Доналд Тръмп в Ню Йорк Джак Ма обяви планове Alibaba да създаде през идните пет години до един милион работни места в САЩ, като даде възможност на американски предприемачи да продават стоките си в Китай и Азия, припомня ТАСС.

В момента търговската война между САЩ и Китай навлезе в нов етап. От 24 септември започват да действат новите 10-процентови американски мита върху китайски вносни стоки на стойност 200 милиарда долара. Администрацията на Белия дом обяви решението в понеделник, 17 септември. По думите на Тръмп ако Пекин предприеме ответни мерки, Вашингтон ще прибегне към допълнително повишаване на мита върху китайски стоки и услуги за 267 милиарда долара.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ