ЕЦБ: Прекалено слабото евро заплашва паричната стабилност

ЕЦБ: Прекалено слабото евро заплашва паричната стабилност

Слабостта на еврото на валутните пазари може да застраши усилията на Европейската централна банка да овладее инфлацията. Това заяви членът на ЕЦБ и управител на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало, цитиран от Ройтерс.

В четвъртък еврото достигна най-ниското си равнище спрямо долара от 2017 г. насам. В понеделник единната валута възстанови част от позициите си.

Ниската стойност на Еврото прави вносните стоки, деноминирани в долари, сред които и петролът, по-скъпи, засилвайки ценовият натиск, който вече тласна инфлацията в еврозоната до рекордни нива.

„Искам да подчертая, че следим внимателно движението на ефективния валутен курс като важен фактор за принесената инфлация“, коментира Дьо Гало по време на конференция на френската централна банка.

„Евро, което е твърде слабо, би вило в противоречие с нашата цел за стабилност на цените“, добави той.

Федералният резерв на САЩ затяга паричната политика по-агресивно от ЕЦБ, въпреки че европейският регулатор сигнализира, че вероятно ще се присъедини към други големи централни банки в повишаването на лихвите през юли.

По думите на Дьо Гало решаващото заседание на ЕЦБ ще бъде през юни, като то ще бъде последвано от „активно лято" по отношение на паричната политика.

„Темпото на по-нататъшните стъпки ще зависи от реалната активност и данните за инфлацията с известна вариация и постепенност“, каза той.

В момента депозитната лихва на ЕЦБ е на рекордно ниско ниво от минус 0,5%, като тя е на това равнище от 2014 г. насам.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ