Експерти: Хлябът няма да поскъпне заради скока на промишления ток

Експерти: Хлябът няма да поскъпне заради скока на промишления ток

Експерти: Хлябът няма да поскъпне заради скока на промишления ток

Има изкривяване на свободния пазар на ток. Около това мнение се обединиха енергийните експерти Атанас Тасев и Константин Стаменов в ефира на БНТ тази сутрин.

Хлябът и млякото, обаче няма да поскъпнат заради голямата конкуренция - това прогнозира Константин Стаменов.

Най-засегнати след скока на цената на тока за бизнеса са енергоинтензивните производства, но и малките производства като машиностроене и лека промишленост, смятат експертите.

"Сега имаме некласически либерализиран пазар. Той все още не е достатъчно ликвиден, при което голяма част от дребните търговци, които влязоха в пазара с ниска цена, не успяха да издържат. Защото основният проблем е балансирането на електроенергията. Трябва да се научим да живеем в условията на пазар", каза Атанас Тасев, енергиен експерт. 

Според Константин Стаменов, който е председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, проблемът се дължи на това, че няма достатъчно конкуренция от страна на производството на електроенергията.

"Пазарът не е подреден, не е достатъчно либерализиран, не достатъчно ликвиден, не е достатъчно контролиран. Миналата година имаше сделки за 100 млн. лева в рамките на 17 секунди при непазарни цени. И се оказа, че няма механизъм, по който да бъдат санкционирани участниците в тези сделки", каза той.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ