Evergrande избегна банкрут

Evergrande избегна банкрут

Evergrande избегна банкрут

Китайският строителен предприемач Evergrande е направил ключово плащане по лихвите си само ден преди изтичането на 30-дневния гратисен период по тях, предаде Си Ен Би Си, позовавайки се на китайския икономически всекидневник „Секюритис таймс“.

Това ще позволи на силно задлъжнялата компания да избегне предричания от много анализатори дефолт.

Дотук се стигна, след като на 23 септември фирмата пропусна да плати 83,5 милиона долара лихва на притежателите на офшорни облигации. Тя обаче е успяла да покрие задълженията си в рамките на гратисния период.

Най-задлъжнелият строителен предприемач в света започва да се огъва под тежестта на дълга от 300 млрд. долара, като компанията изпитва огромни затруднения с набирането на средства за плащане на доставчиците и инвестироите.

Вчера стана ясно, че Evergrande не е успял да се договори с по-малкия си конкурент Норѕоn Dеvеlорmеnt Ноldіngѕ за продажбата на 50,1% дял в подразделението Evergrande Property Services. Сделката се оценяваше на 2,58 млрд. долара – сума, която можеше да помогне на компанията с покриването задълженията, чиито срок изтича най-скоро.

От миналия месец насам Evergrande е пропуснал плащания на стойност 279 млн. долара, сочат данни на Ройтерс, които включват вече платените 83,5 млн. долара.

Джим Вену от AXA Investment Managers определи развитието по сагата с Evergrande като неочаквано.

„Това определено е изненада, но добра изненада. Най-важното при плащането от тази сутрин е, че то показва готовността на компанията да осъществи тези плащания. Не бих го нарекъл промяна в играта, но определено имаме промяна в инерцията“, коментира той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ