Еврокомисията с оптимистична прогноза за икономиката на България

Еврокомисията с оптимистична прогноза за икономиката на България

Еврокомисията с оптимистична прогноза за икономиката на България

Европейската комисия очаква българската икономика да нарасне с 3,8% тази година и с 3,7% догодина, което повишение спрямо очакванията през зимата, сочат публикуваните днес пролетни икономически прогнози на институцията.

ЕК очакваше брутният вътрешен продукт на България да се увеличи с 3,7 процента тази година и с 3,5 на сто догодина в зимните икономически прогнози. За 2017 година българската икономика отчита растеж от 3,6 на сто според комисията.

Българската икономика ще продължи да расте стабилно. Вътрешното търсене се очаква да бъде главният двигател на растежа, докато приносът на нетния износ се очаква да остане отрицателен, посочва институцията в прогнозите си.

Рисковете за очаквания растеж са до голяма степен балансирани, отбелязва комисията, посочвайки че положителните моменти са по-високите заплати и растежа на заетостта, които се превръщат в по-високо търсене, а основният негативен риск идва от външната среда, като се има предвид отвореността на икономиката.

Според ЕК инфлацията ще продължи да расте тази година в резултат на силното частно търсене.

Ще се запазят и положителните тенденции на трудовия пазар, със силно повишение на заплатите и нарастване на заетостта. Очаква се държавните финанси да останат стабилни, подкрепени от благоприятната макроикономическа среда и въпреки увеличението на държавните инвестиции и заплатите.

ЕК прогнозира ускоряване на инфлацията в България от 1,2 на сто миналата година до 1,8% тази и следващата година благодарение на повишената покупателна способност на домакинствата, нарастването на административните цени и по-високите енергийни цени спрямо миналата година.

През миналата година заетостта се е увеличила с 1,8%, подкрепена от положителните тенденции в икономическата активност. За тази и следващата година обаче ЕК очаква намаляване на показателя до 1,1 на сто тази година и 0,4 процента догодина заради недостатъчната работна ръка. Според прогнозата безработицата ще продължи да се понижава до 5,5 на сто през 2018 година и 5,3 на сто през 2019 година спрямо 6,2 на сто през 2017 година.

ЕК прогнозира бюджетен излишък от 0,6% от брутния вътрешен продукт (БВП) за тази и следващата година, след като за миналата показателят достигна 0,9% главно благодарение на по-ниските от планираното държавни инвестиции.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ