Facebook увеличи чистата си печалба 2 пъти до близо 10 млрд. долара за тримесечие

Facebook увеличи чистата си печалба 2 пъти до близо 10 млрд. долара за тримесечие

Facebook увеличи чистата си печалба 2 пъти до близо 10 млрд. долара за тримесечие

След като Alphabet и Microsoft обявиха финансови резултати над очакванията, сега още една от водещите технологични гиганти - Facebook  отчете печалба над предварителните анализи.

Водещата социална мрежа е генерирала 26 млрд. долара приходи през първите 3 месеца на годината. Това е с цели 48%  повече в сравнение със същия период на миналата година.

Чистата печалба на компанията достига 9,5 млрд. долара, което е увеличение от близо 2 пъти на годишна база.  

Основната причина естествено са приходите от реклами в платформата. Средната цена на рекламите в Facebook вече е с 30% по-висока в сравнение с година по-рано. Въпреки повишението в цената общият обем на договорената реклама в сайта е 12% повече.

Така Facebook печели средно по 9 долара на всеки един от своите потребители в рамките на първото тримесечие на 2021 г.

Компанията очаква растежът на приходите да се запази през второто тримесечие и този темп ще се намали чак през третото и четвъртото тримесечие на 2021 г., най-вече защото миналата година по това време бе отбелязан феноменален ръст в компаниите, желаещи да рекламират онлайн.

Очаква се новата операционна система на Apple iOS14 да ограничи възможностите за персонализиране на рекламите във Facebook. Това също ще окаже известно негативно влияние на приходите на социалната мрежа.

Следващата голяма стъпка на Facebook ще е да предложи лесно и сигурно плащане  за стоки вътре в самата платформа.

Към края на тримесечието 3,45 млрд. души са използвали поне веднъж месечно приложенията на Facebook – включително Instagram, WhatsApp и Messenger. Това е увеличение от 150 млн. души към края на 2020 г.

В САЩ и Канада ежедневно активните потребители са 195 млн., в Европа 309 млн. души.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ