Фед: Икономическият растеж на САЩ върви по план

Фед: Икономическият растеж на САЩ върви по план

Фед: Икономическият растеж на САЩ върви по план

Значителното бизнес кредитиране, нарастващите потребителски разходи и трудов пазар, характеризиращ се с висока заетост, сочат, че американската икономика продължава по пътя на растежа, посочва в доклад Федералният резерв на САЩ (Фед), цитирано от Ройтерс.

В периодично публикуваната "Бежова книга", която се основава на отчетни документи на 12-те регионални банки на Фед, централната банка отбелязва, че като цяло перспективите за компаниите са останали положителни, но има доста безпокойства, свързани с въпроса за митата, които въвежда администрацията на президента Доналд Тръмп.

Контактите в различни сектори, включително промишленост, селско стопанство и транспорт изразиха безпокойство от нововъведените и/или предложените мита, коментира в доклада си централната банка. Документът покрива периода от март до началото на април.

Според банката икономиката изглежда върви напред, като има някои сигнали, че намаляването на данъците, одобрено през декември, може да е започнало да оказва влияние върху разходите на компаниите и инвестициите.

Няколко от регионалните банки на Фед отчитат скок на кредитирането на компании и граждани.

Нарастването на отпуснатите заеми на компании може да е предвестник на нещо като инвестиционен бум, който експертите на Фед се надяват да последва в резултат на неотдавнашното намаление на корпоративния данък.

Това вероятно ще подкрепи мнението сред представителите на Фед, че ще има тази година най-малко две, ако не и три, повишения на лихвите. Централната банка вдигна лихвите си през март, но не се очаква ново повишение на заседанието след две седмици.

Покачването на цените в страната е определено като умерено в доклада, като цените на стоманата са нараснали драстично в някои райони заради обявените мита върху вноса на този метал.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ