Fitch: Брекзит без сделка потапя Великобритания в сериозна рецесия. Ще страда и Еврозоната

Fitch: Брекзит без сделка потапя Великобритания в сериозна рецесия. Ще страда и Еврозоната

Fitch: Брекзит без сделка потапя Великобритания в сериозна рецесия. Ще страда и Еврозоната

Ескалацията на продължаващата търговска война между САЩ и Китай и перспективата за Брекзит без сделка са сред трусовете в търговската политика, които помрачават перспективите пред световната икономика. Това посочи международната рейтингова агенция Fitch, цитирана от Ройтерс.

Сценарият "Брекзит без сделка" може да доведе до значителна рецесия във Великобритания през 2020 година, прогнозира рейтинговата агенция.

Перспективите за растеж на Еврозоната в този случай ще бъдат "значително по-ниски", допълват експертите на Fitch. Забавянето на китайската икономика също е съществен фактор при разочароващите резултати за растежа в еврозона напоследък.

Fitch очаква темпът на икономически растеж на Китай да се забави до 6,1 на сто през 2019 г. и 5,7 на сто през 2020 г. спрямо прогнозираните по-рано съответно 6,2 на сто и 6 на сто.

Страните от Азиатско-тихоокеанския регион са предимно стабилни на фона на засилващите се рискове за световния растеж. Единствената негативна перспектива в региона е за Хонконг, чийто рейтинг миналата седмица бе понижен заради протестите, които продължават от месеци, информира БТА.

В анализ на дейността на централните банки Fitch посочва, че е вероятно Управлението за федерален резерв на САЩ да понижи водещата си лихва с още 25 базисни пункта през декември, след което да задържи лихвеното равнище през 2020 година.

Рейтинговата агенция очаква Европейската централна банка (ЕЦБ) много скоро да обяви значителни мерки за приспособяване към текущата ситуация, включително да възобнови покупките на активи през октомври.

ЕЦБ ще проведе заседание по-късно тази седмица, на което според инвеститорите може да бъде взето решение за въвеждане на нови парични стимули за икономиката.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ