Франция очаква сериозен спад в производството си на вино

Франция очаква сериозен спад в производството си на вино

Франция очаква сериозен спад в производството си на вино

Очаква се производството на вино във Франция да спадне с 18 процента през 2017 година заради сланите, засегнали лозарските райони през пролетта, съобщи министерството на земеделието, цитирано от Франс прес и ДПА.

Слани, пролетни горещини, последвани от сухо лято поразиха френските лозя от началото на годината. Първият гроздобер започна десет дни по-рано при силен спад на реколтата - с изключение на централната област Бургундия.

Очакваното количество вино тази година се очертава да бъде 37,2 милиона хектолитра или с 18 процента по-малко в сравнение с 2016 година и 17 на сто по-малко от средното количество за последните пет години, уточнява министерството. Новият спад следва климатичните несгоди от 2016 година и двуцифрено намаление на производството, в резултат на което реколтата през миналата година беше една от най-слабите през последните три десетилетия.

В качествено отношение обаче тазгодишната реколта се очертава добра. През 2016 година Франция беше вторият в света производител на вино след Италия, по данни на Международната организация по винарство и лозарство, посочва ДПА.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ