Френската икономика отчита най-лошото си тримесечие от 1945 г.

Френската икономика отчита най-лошото си тримесечие от 1945 г.

Френската икономика отчита най-лошото си тримесечие от 1945 г.

Епидемията от коронавирус е довела до спиране на голяма част от икономическата активност и е потопила страната в рецесия, според предварителна оценка на Френската централна банка, цитирана от Франс прес и БТА.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Франция е потънал с около 6 процента през първото тримесечие спрямо предходните три месеца.

Това са най-лошите тримесечни резултати за френската икономика от 1945 година. През четвъртото тримесечие БВП се сви с 0,1 на сто, по последни данни на Националния статистически институт Insee, така че страната технически е в рецесия.

През последните петнайсет дни на март икономическата активност е била с около една трета (32 на сто) под нормалния темп, по оценка на Френската централна банка въз основа на проучване сред 8500 компании.

Подобен спад на активността е имало през второто тримесечие на далечната 1968 година, по време на майските събития, но все пак свиването е било по-малко, изтъква банката в проучване за конюнктурата. Тя уточнява, че тогава спадът е бил 5,3 на сто.

Подобно на изчисленията на Insee, и централната банка е на мнение, че всеки петнайсет дни спиране на дейностите и изолация предизвикват свиване на БВП с 1,5 на сто на годишна основа.

Според анализа на Френската централна банка повечето икономически сектори са понесли силни и резки прекъсвания на дейността, като най-засегнати са строителството, търговията, транспортът, хотелиерството и ресторантьорството.

В автомобилния сектор активността е намаляла до 41 на сто от мощностите, в металургията - до 46 на сто, докато фармацията (79 на сто) и хранително-вкусовата промишленост (71 на сто) са устояли по-добре на натиска.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ