География на виното: Новият разцвет на българските сортове

География на виното: Новият разцвет на българските сортове

За да правиш хубави вина, се изисква образование, усет, култура и страст. Основателят и енолог на изба Ялово Димитър Димов го доказва

- Какво е необходимо, за да отгледаш хубаво лозе?

- Много е важно да дефинираме какво е „хубаво лозе“. То е средство, инструмент за производство на вино. Хубавото вино с характер е пряка функция на лозето, от което произлиза. С други думи, за да е едно лозе „хубаво“, от него трябва да се получават „хубави“ вина! Терминът „тероар“ обобщава всичко това – тероарът е съвкупността от почва, климат, сорт грозде, агротехника, социално-икономически и дори културни фактори, които обуславят качеството и характера на дадено вино. Всичко е до адаптация, напасване, вплитане на факторите един с друг. Готова рецепта няма, но създаването и развитието на „тероар“ отнема десетки години. И все пак, случайно или не, много често естетическите свойства на едно лозе водят и до по-добри вина. Например има схващане, че за да е добро едно лозе, от него гледката трябва да е красива и просторна. Това има и своето техническо обяснение – щом има гледка, лозето ще е на открито и проветриво място, което пък предпазва от измръзване и гъбични болести и води до по-добро узряване. Освен естетическия е важен и етичният аспект – биологичното отглеждане, запазването на почвите, биоразнообразието и местните екосистеми почти винаги са характерни за лозята, от които се произвеждат едни от най-ценените вина в света.

- Какво е характерно за винените сортове във вашия географски район?

- Ние се намираме в Средния Предбалкан – регион с вековни лозарски традиции. През годините обаче лозарската конюнктура се е променяла много пъти, което продължава и днес. В това число и винените сортове, днес далеч не са същите като преди. Част от описаните характерни за региона преди век, днес вече не се срещат въобще. По онова време за най-добри сортове в региона са се считали Гъмза, за червени вина и Димят за бели. Славата на Гъмзата и Димята е запазена и до днес, но насаждения почти няма. Заменени са с интернационалните Каберне совиньон, Мерло, Шардоне, Совиньон блан, Пино ноар. Последните няколко години, обаче поради глобалното затопляне на климата става все по-трудно да се добият качествени вина от горните, тъй като са подходящи за по-хладен климат.

- Кои са сортовете грозде, които са наложени като емблема на винарна Ялово?

- Нашата мисия е да се опитаме да възродим характерните за региона стари местни сортове. Вече имаме засадени Гъмза, Памид, Димят, както и Рубин и Шардоне. От няколко години е в ход проектът ни за издирване и създаване на посадъчен материал на стари сортове като Кокорко, Виненка и други. Това е много бавен, труден и скъп процес, но вече сме подготвили парцел за засаждане. Засега работим основно със сортовете, налични в лозята в региона: Рубин, Шардоне, Каберне совиньон, Каберне фран, Мерло, Пино ноар, но също и с Червен Мискет и Ркацители.

- Кои са отличителните вина за избата и какъв е характерът им?

- Въпреки, че избата е малка и бутикова, ние имаме доста широко портфолио от вина, които обаче са в кратки серии средно от по 300 до 2000 бутилки. Това е така, защото обичаме да експериментираме и се опитваме да запазим натурата на сорта и лозето, от което произлиза. От друга страна съобразяваме и стиловете с различните поводи за консумация и съчетание с храна. Докато белият ни „Асамблаж Червен Мискет и Ркацители“ е нежно и фино вино, подходящо за аперитив или много леки храни, нашето „Шардоне Златни ръце“ е плътно и експресивно и би отлично паснало на основно ястие от бяло месо. „Без грим“ е серия от натурални вина, произведени без никакви добавени адитиви включително и сулфити. Рубин без грим и пенливо Пино ноар (Pet nat) са вина с изразен плодов аромат и игрив, модерен характер. Резерва и Гранд Резерва са вина с голяма плътност и комплексност, отлежали в дъбови бъчви, предназначени за хубавите поводи със семейството или приятели. Но всъщност най-продаваният ни продукт е Наложен пелин, който тази година бе избран за най-добро специално вино на Балканите от журито на Балканския международен конкурс и фестивал.

[[{"fid":"388614","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""},"link_text":false,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""}},"attributes":{"height":854,"width":1280,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

- Защо решихте да навлезе в нишата на Pet-Nat вината?

- Проектът Винарна Ялово започна още 2009 г. с производство на пенливи вина. Нашата страст са отлежалите естествено пенливи вина. Производството им обаче е свързано с дълго складиране и съответно по-висока себестойност. Въпреки че пазарът на този тип вина е малък и труден, успяхме да ги реализираме по-бързо от очакваното и затова решихме да диверсифицираме гамата си от пенливи. Нашето вино е по-скоро т.нар. Méthode Ancestral – древен метод за производство на вино, при който пенливостта се дължи на естествените гроздови захари. Ферментацията се забавя със студ и виното се пълни в бутилки за вторичната ферментация. Няма добавени сулфити или други адитиви. Отлежаването в бутилка е кратко, което прави виното по-свежо и плодово.

- На какво разчитат бутикови­те изби като вашата?

- По дефиниция те предлагат нишови продукти. Такъв производител е по-фокусиран и по-гъвкав, но най-важното е възможността за по-персонално отношение към клиентите. Да съществуваш и да се развиваш във винения бранш не е никак лесно – конюнктурата е объркана и трудна, а пазарът малък. Но все пак виното е култура, то е страст, малко като зараза или мания. Кара те да мечтаеш, а човек, който мечтае, е винаги мотивиран да се развива.

Онлайн магазин на Винарна Ялово

Весела Атанасова. Текстът е публикуван в новия брой на сп. "Мениджър"

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Кая Калас: Нарушаването на румънското въздушно пространство от руски дронове е неприемливо
Росен Желязков: Има взети мерки за защита на въздушното ни пространство
Конференциите все още могат да донесат огромна възвръщаемост на инвестициите
Френският фермерски синдикат FNSEA призова за национален протест на 25 септември срещу Меркосур и митата на САЩ
На днешната дата, 15 септември. Рождениците днес
Германските компании страдат от слабо интернет покритие въпреки милиардните инвестиции
Американски дипломат изрази съжаление за имиграционната акция срещу южнокорейски работници
Златното правило на дядо, превърнало внука му в един от най-влиятелните хора на планетата