Геополитическата конфронтация застрашава ръста на глобалната икономика

Геополитическата конфронтация застрашава ръста на глобалната икономика

Геополитическата конфронтация застрашава ръста на глобалната икономика

Засиленото напрежение в търговската и геополитическата сфера, безпрецедентно високото равнище на световния дълг и нарасналата финансова уязвимост застрашават растежа на глобалната икономика. Това е позицията на Международния валутно-финансов комитет (МВФК), ръководен орган на Международния валутен фонд (МВФ), цитирана от световните агенции и бТВ.

"Проблемите в демографската област и ниският ръст на производителността може да намалят потенциала за по-висок и инклузивен растеж в бъдеще", казват авторите на документа, участвали в тазгодишните пролетни срещи по линия на МВФ и Световната банка.

"В краткосрочна перспектива рисковете като цяло са балансирани, но ще продължат да се изместват в посока към (икономическо) понижение през следващите няколко тримесечия", пише в заключителния документ.

"Данъчно-бюджетната политика трябва да бъде гъвкава и благоприятна за икономическия растеж", а "структурните реформи трябва да целят повишаване на производителността, потенциалния ръст и заетостта, същевременно ефикасно да подпомагат онези, които понасят негативите от структурното преустройство", се посочва в комюникето.

МВФК подчертава, че трябва "възможно най-бързо, цялостно и последователно да се осъществи планът за реформи във финансовия сектор" с оглед по-нататъшното му укрепване. Набляга се върху значението на модерните технологии, икономическата интеграция и премахването на съпътстващите рискове.

Следващият форум на МВФК ще се състои на 31 октомври на остров Бали, Индонезия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ