Германия намали дълга си до най-ниското равнище от 2011 година

Германия намали дълга си до най-ниското равнище от 2011 година

Германия намали дълга си до най-ниското равнище от 2011 година

Германия е намалила общия си държавен дълг с 2,3 процента до 1,93 трилиона евро (2,27 трилиона долара) през първото полугодие, което е най-ниското равнище от 2011 година. Това сочат публикувани официални данни, цитирани от Ройтерс.

Устойчивият икономически растеж означава, че германското правителство се радва на бюджетен излишък, което му дава възможност да увеличи държавните разходи, без да взима нови заеми.

Общият дълг, включващ задълженията на федералното правителство, 16-те провинции, общините и системите за социално осигуряване, се е свил с 46,5 милиарда евро от януари до юни на годишна основа, посочва федералната статистическа служба.

Правителството на канцлера Ангела Меркел е намалило дълга си с 1,7 процента до 1,22 трилиона евро, а провинциите - с 3,6 на сто до 574,5 милиарда евро. Дългът на системите за социално осигуряване е спаднал със 7,1 процента до 403 милиона евро.

Миналата седмица Германия намали плановете си за пускане на дългови книжа за четвъртото тримесечие с 2 милиарда евро (2,34 милиарда долара). Свиването на дълга обаче е предизвикателство за Европейската централна банка (ЕЦБ), която ще трябва да обсъди как да реинвестира парите, натрупани от държавни облигации, закупени по програмата й за стимулиране на икономиката, с падеж догодина.
Инвеститорите искат да знаят дали ЕЦБ ще се отклони от сегашните си правила и ще изкупува още по-малко облигации в Германия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ