Страховете от рецесия се засилват, Германия отчете спад на промишленото производство през юни

Страховете от рецесия се засилват, Германия отчете спад на промишленото производство през юни

Германското промишлено производство е спаднало повече от очакваното през юни заради по-слабото производство на междинни продукти и капиталови стоки, предаде Ройтерс.

Това е още един признак за свиване на най-голямата икономика в Европа през второто тримесечие, тъй като износът й е засегнат от търговските спорове в света.

Промишленото производство е спаднало с 1,5 процента на месечна основа, докато очакванията бяха за намаление с 0,4 на сто, сочат обявените днес данни на германската статистическа служба.

"Продължаващият спад е плашещ", каза икономистът Александър Крюгер от Банкхаус лампе (Bankhaus Lampe). По думите му рецесията в производствения сектор вероятно ще продължи заради задълбочаването на търговската война между САЩ и Китай.

За цялото второ тримесечие промишленото производство е спаднало с 1,8 процента спрямо предходното тримесечие заради резкия спад при металопроизводството, производството на машините и автомобили, уточни министерството на икономиката. Активността в строителния сектор е намаляла с 1,1 на сто през второто тримесечие, а в енергийния сектор - с 5,9 процента, предаде БТА.

Очакванията са, че германската икономика в най-добрия случай е била в застой през второто тримесечие, а индексите за доверие сочат, че може да се свие през третото тримесечие заради търговските спорове, несигурността около Брекзит и забавянето на световната икономика.

Германското правителство очаква икономически растеж от 0,5 процента тази година и 1,5 процента догодина.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ