Песимизъм обзе германските инвеститори

Песимизъм обзе германските инвеститори

Песимизъм обзе германските инвеститори

Доверието на германските инвеститори в икономиката на страната се е понижило повече от очакваното през октомври на фона на опасенията за последиците от разрастващия се търговски спор между Китай и САЩ, който помрачава перспективите пред най-голямата европейска икономика, предаде Ройтерс.

Центърът за европейски икономически изследвания ZEW съобщи днес, че неговият месечен индекс за очакванията на германските инвеститори за икономическата ситуация, който се следи внимателно от пазарите, се е понижил до минус 24,7 пункта спрямо минус 10,6 през септември. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха показателят да бъде на равнище минус 12 пункта.

Друга оценка, за икономическото положение в момента, се е понижила до 70,1 пункта спрямо 76 пункта през предходния месец. Анкетираните от Ройтерс анализатори очакваха показателят да бъде на равнище 74,5 пункта.

През последните месеци Вашингтон по инициатива на президента Доналд Тръмп предприе редица протекционистични мерки за промяна на баланса в международната търговия в своя полза.

През март САЩ въведоха мита върху стоманата (25 процента) и алуминия (10 процента). През лятото Вашингтон наложи мита от 25 процента на внасяни от Китай стоки на стойност 50 милиарда долара.

Пекин отговори огледално. От 24 септември влязоха в сила нови 10-процентни американски мита върху вноса на китайски стоки на обща стойност 200 милиарда долара. От първи януари 2019 година ставката ще нарасне до 25 процента.

Китай отговори с мита в размер между 5 и 10 процента за внос на стойност 60 милиарда долара.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ