Големият проблем на България – изнасянето на капитали

Големият проблем на България – изнасянето на капитали

Големият проблем на България – изнасянето на капитали

Един от най-големите проблеми на страната, поне през последните 2 години, е сериозното изтичане на български капитали в чужбина, коментира днес във Варна проф. д.ик.н. Гарабед Минасян. По думите му, през 2016 и 2017 г. средно годишно по над 3 милиарда евро български капитали, изработени тук, са заминали зад граница. Минасян уточни, че тази сума е равна на около една трета от инвестициите, които годишно са реализирани в държавата.

Големият въпрос е защо бизнесът предпочита да изнесе капитала навън, а не го инвестира тук, допълни финансовият експерт. Според него доходността от изнесените капитали в чужбина е средно около 1 процент годишно, докато, ако бъдат вложени тук, бизнесът ще има поне 5 процента доходност.

Позицията на Минасян е, че това поведение на предприемачите опира до кръга от показатели, които оценяват инвестиционния климат в страната. Инвеститорите не са изчислителни машини, готови за малка печалба веднага да започнат да наливат пари, тях ги интересува цялостното състояние на държавата, сигурността, предвидимостта на процесите, качеството на институциите, обясни експертът, цитиран от БТА. По думите му, едва когато тези фактори ги удоволетворяват, те започват да правят капиловложения.

Във Варна днес проф.Гарабед Минасян стана първият носител на академична награда "Проф. Станчо Чолаков" за високи постижения в областта на финансовата наука и местното самоуправление, учредена от Икономическия университет /ИУ/ в града. Висшето учебно заведение отбеляза тържествено 98-та годишнина от създаването си. Празникът уважиха представители на местната власт, на дипломатическия корпус в града, много общественици.

Първият носител на академичната награда на ИУ проф. Гарабед Минасян е роден през 1944 година. Специализирал е в СССР, Великобритания, САЩ и Австрия. Два мандата е член на управителния съвет на БНБ. Работи в Икономическия институт на БАН.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ