Google инвестира 1 млрд. долара в индийски мобилен оператор

Google инвестира 1 млрд. долара в индийски мобилен оператор

Google ще инвестира до 1 млрд. долара във втория по големина мобилен оператор в Индия в момент, в който създателят на Android се стреми да засили присъствието си на проспериращия телекомуникационен пазар в страната.

Технологичният гигант ще купи дял от 700 млн. долара в Bharti Airtel на милиардера Сунил Митал, което ще му даде 1,28% собственост, се казва в съвместно изявление на двете компании, цитирано от „Ал Джазира“.

Този ход е част от Фонда за дигитализация на Google за Индия, стартиран през 2020 г. и имащ за цел да предостави достъп до смартфони на над милиард индийци, както и да ускори използването на облачно пространство от страна на бизнеса.

Инвестицията ще помогне на малките бизнеси в Индия да адаптират дигитални инструменти, докато Индия работи за внедряване на дигиталното образование, разплащанията и електронната търговия на фона на пандемията, се казва в изявление на Google.

Още до 300 млн. долара ще бъдат инвестирани във „взаимно приемливи“ търговски проекти в рамките на следващите пет години, включително в проучване на възможности за „преодоляване на бариерите в притежаването на смартфон“.

Компаниите планират и съвместна разработка на софтуер за 5G и други стандарти. Google вече притежава близо 8-процентов дял във водещия телеком Reliance Jio на най-богатия мъж в Азия, Мукеш Амбани, след инвестиция от 4,5 млрд. долара през 2020-а. двете компании работиха заедно по евтин 4G смартфон, който бе лансиран през ноември миналата година. Jio се конкурира с Airtel, както и с местното подразделение на Vodafone, което се казва Vi.

Airtel на свой ред обслужва 480 млн. клиенти в 17 държави в Южна Азия и в Африка.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ