Google изследва ефекта от карантината в България

Google изследва ефекта от карантината в България

Google изследва ефекта от карантината в България

С 66% е спаднала търговията на дребно в България, според анализ на технологичният гигант Google. Той е изготвен специално, за да изследва въздействието от карантината и наложените мерки в страната ни. Данните, проследени от технологичната компания обхващат трафика в ресторанти, кафенета, молове, музеи, библиотеки и театри в периода 16 февруари – 29 март.

Докладът е изготвен, за да помогне на държавните власти и населението да добият представа за отраженията на социалното дистанциране, свързано с коронавируса COVID-19.

От компанията уточняват, че докладът не трябва да се използва за медицински цели, както и за прогностични. От Google уточняват още, че данните варират спрямо различните региони.

В проверения от технологичната компания период е регистрират и 36-процентов спад в посещенията на супермаркети, аптеки, дрогерии. За София град са отчетени 35% по-малко трафик към хранителните магазини и аптеките, а в Пловдив то е 38%.  

При парковете, където разходките бяха напълно забранени наскоро се забелязва 32% по-малко трафик. Тук обаче трябва да отбележим, че въпреки забраната за разходки в паркове, наложена на 20 март, беше запазена възможността да бъдат посещавани от собственици на домашни любимци. Също така, изследвания от Google период е за времето от 16 февруари до 29 март, тоест, в отчета попадат само последните 9 дни от въведената забрана. 

[[{"fid":"351596","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":808,"width":1200,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Транспортът е сред най-засегнатите сектори, като според доклада на Google, използването на обществен транспорт е претърпяло 58-процентов спад. Това включва пътувания с градски транспорт, междуградски автобуси и влакове.

Движението за работните места е намаляло с 29%. За отбелязване е също, че според доклада активността в столицата е намаляла повече отколкото средно в страната.

Пълните данни по области може да видите тук.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ