Google ще плаща за съдържанието на Франс прес, което се появява в търсачката му

Google ще плаща за съдържанието на Франс прес, което се появява в търсачката му

Google и Франс прес сключиха споразумение, по силата на което интернет гигантът ще плаща за онлайн съдържанието на френската осведомителна агенция, което се появява в търсачката му, съобщи ДПА. 

Главният изпълнителен директор на АФП Фабрис Фрис заяви в съобщение, че сделката е признание за това колко ценна е информацията. "Споразумението с агенция Франс прес демонстрира нашето желание да намерим общ език с издателите и информационните агенции във Франция по въпроса за сродните права", заяви управляващият директор на Google за Франция. 

То е за срок от 5 години и е първото споразумение по силата на европейската директива за авторското право и сродните му права, което включва информационна агенция. Евродирективата целеше да актуализира остарелите норми на авторското право и да го пригоди за цифровата епоха, като гарантира, че авторите ще получават по-добри възнаграждения за публикувано в интернет съдържание. 

Google  първоначално отказваше да плаща за препубликувано съдържание, но загуби дело в парижкия апелативен съд през октомври 2020 г.
Американската компания съобщи неотдавна, че е започнала преговори със стотици новинарски организации в страни, където нормативният акт е влязъл в сила, в това число във Франция, Унгария, Дания и Нидерландия.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ