Хонконг остава най-скъпият пазар за луксозни имоти, Берлин расте с най-бързи темпове

Хонконг остава най-скъпият пазар за луксозни имоти, Берлин расте с най-бързи темпове

Хонконг остава най-скъпият пазар за луксозни имоти, Берлин расте с най-бързи темпове

Хонконг продължава да е най-скъпият пазар за луксозни имоти в света, сочи нов анализ на консултантската компания Savills, цитиран от сайта Propertywire.com.

Азиатският мегаполис доминира индекса на Savills за луксозни имоти през последните 10 години, като в този период цената на квадратен метър в града е нараснала с 199%.  В момента средната цена за луксозен имот в Хонконг е около 51 940 долара за квадратен метър, което е значително повече от втория в класацията – Токио. В японската столица цената за квадратен метър е приблизително 34 580 долара. Трети остава Ню Йорк с цена за квадрат от 29 310 долара, следван от Лондон, който в рамките на последните пет години падна от втората до четвъртата позиция, като към момента цената за луксозен имот в британската столица е приблизително 20 920 долара за квадратен метър.

Увеличението на цените на луксозните имоти в някои от най-големите градове по света се е забавило през втората половина на миналата година до 0,4%, но за цялата 2018 г. то е достигнало 2,3%, сочат данните на Savills.

С най-бързо темпо растат цените на луксозните имоти в Берлин - 9%, следван от Шанхай - 7,9%, Сингапур - 7,7%, Хонконг - 7,3%, Сан Франциско - 6,9%, Токио - 5,7% и Шънджън - 4,8%.

Най-голям спад от друга страна се наблюдава в Дубай, където цените са паднали с около 6%, следван от Москва - 4,6%,  Ню Йорк - 4,3%, Лондон - 2,7%, Сидни и Пекин - с по 1,7%.

Като цяло индексът отчита най-слабия си годишен растеж от световната криза насам, като сред градовете, в които цените на луксозните имоти са поскъпнали през 2018 г., единствено Париж отбелязва повишение на цените в периода юли-декември.

В същото време в градовете, в които цените на луксозните имоти са поевтинели през миналата година, се наблюдават признаци, които сочат, че пазарът е близо до дъното. Темпът на поевтиняване се е забавил през втората половина на годината, което сочи за по-стабилна тенденция на растеж в бъдеще.

Единствено Ню Йорк отбелязва по-остър спад на цените през втората част на 2018, отколкото през първата, тъй като високото предлагане на луксозни имоти е натежало върху цените на пазара. В Дубай спадът на цените е бил целогодишен.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ