Huawei платила 1 млн. долара за лобиране сред администрацията на Байдън

Huawei платила 1 млн. долара за лобиране сред администрацията на Байдън

Huawei платила 1 млн. долара за лобиране сред администрацията на Байдън

Huawei е дала на лобиста от Демократическата партия Тони Подеста 1 млн. долара за лобиране от името на компанията сред администрацията на президента Джо Байдън, съобщи „Ройтерс“.

Според източници на агенцията този месец влиятелният лобист от Вашингтон обяви плащане от 500 хил. долара от китайския производител на електроника в доклад за третото тримесечие. Подеста всъщност е получил общо 1 млн. долара на отделни вноски през юни и септември.

Един от запознатите със случая коментира, че плащане за още 500 хил. долара е предвидено да бъде включено в заявлението на Подеста за 4-тото тримесечие през януари за лобистки дейности в периода октомври-декември.

Мъжът е брат на Джон Подеста, който бе председател на президентската кампания на Хилари Клинтън, както и старши съветник в Белия дом по времето на президента Барак Обама.

Тони Подеста лобира в Белия дом от името на Huawei, докато преговорите между Министерството на правосъдието и финансовия директор Мън Уанджоу се разгорещиха през лятото, което доведе до сделка за прекратяване на дело за банкова измама срещу нея миналия месец.

Според адвокати Законът за разкриване на информацията за лобиране изисква плащането да бъде оповестено за тримесечието, през което е извършена работата, което означава, че ако Подеста лобира за Huawei през последните три месеца на годината, ще спази изискванията. Те допълват, че е необичайно една компания да плаща предварително на външен лобист за бъдеща работа.

Подеста се оттегли от лобистката си фирма Podesta Group, след като разследващи проверяваха връзките на компанията му с бившия мениджър на компанията на Доналд Тръмп, Пол Манафорт, който бе осъден за банкови измами и помилван по-късно. По-късно Подеста бе освободен от неправомерни действия.

Huawei е похарчила близо 3.4 млн. долара за вътрешни и външни лобисти от началото на годината.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ