Huawei увеличава пазарния си дял на пазара на смартфони до близо 12%

Huawei увеличава пазарния си дял на пазара на смартфони до близо 12%

Huawei увеличава пазарния си дял на пазара на смартфони до близо 12%

Huawei увеличи пазарния си дял до 11,8% на пазара на смартфони през първото тримесечие на 2018 г. Това идва на фона на по-слаби продажби. Според изследването на Worldwide Mobile Phone Tracker на водещата глобална компания за пазарни проучвания и анализи в технологичната сфера IDC през първите три месеца на годината производителите на смартфони и техните партньори по света са доставили 334,3 милиона бройки устройства, или с 2,9% по-малко, спрямо 334,4 милиона за същия период на 2017 г. Основната причина за по-слабия резултат е свързана с китайския пазар, където обемите на доставките са спаднали под 100 милиона бройки в първото тримесечие на тази година, което не се е случвало от третото тримесечие на 2013 г.

"В световен мащаб, както и в Китай като водещ пазар, потребителите на смартфони имат пазарно търсене на премиум устройства, но вече няма толкова нови разработки на смартфони, което води и до спад в доставките", заявява директорът анализи в IDC - Мелиса Чау.

"Когато разглеждаме тези процеси от гледна точка на долара и неговата стойност, пазарът на смартфони все още расте и това ще продължи през следващите години, тъй като потребителите разчитат все повече на тези устройства за своите основни компютърни нужди", допълва Чау.

"Въпреки новите флагман смартфони на Samsung и Huawei, както и доставките на iPhone X в първото тримесечие, потребителите изглежда не са склонни да заплатят голяма сума за най-новите и най-добрите устройства на пазара", споделя Антъни Скарсела, директор проучвания за изследването Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker на IDC.

"Изобилието от флагман устройства в най-премиум сегмента, отличаващи се с високи ценови рамки и лансирани през последните 12-18 месеца, най-вероятно е прекъснало цикъла на ъпгрейд на мобилните устройства в краткосрочен план. Сега изглежда, че потребителите нямат желание да плащат този вид пари за ново устройство, което се характеризира с минимални ъпгрейди, спрямо тяхното настоящо устройство. Решението, от което пазарът се нуждае, за да се покачат доставките в близко бъдеще, вероятно ще бъде свързано със създаването на по-достъпни премийни устройства“.

Извън Китай, Huawei расте и придобива пазарен дял в Западна Европа – регион, който цялостно се влошава - и е особено силна в Испания, Германия и Италия. В тези пазари Lite версиите продължават да бъдат най-продаваните устройства на компанията, а моделите от сериите P10 и Mate 10 са в много по-добра позиция, спрямо предшествениците P9 и Mate 9.

Делът на устройствата от среден и висок клас се е подобрил значително през годината. Huawei е добре позиционирана да се конкурира в сегмента на смартфоните от висок клас и има възможността да увеличава своя дял в Европа. Компанията също въведе отново своята марка Honor на няколко пазара в Югоизточна Азия, където P серията (висок клас) и Mate серията са по-малко популярни.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ