Икономиката на Франция с най-голям ръст от шест години

Икономиката на Франция с най-голям ръст от шест години

Икономиката на Франция с най-голям ръст от шест години

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Франция е нараснал с 1,9 на сто през 2017 г., което е най-бързият темп от шест години, съобщи Националният институт за статистика и икономически проучвания (Insee), цитиран от Франс прес.

Този растеж на икономиката силно надвишава отчетените едва 1,1 на сто през 2016 година.

Той се обяснява с добрите резултати през четвъртото тримесечие, когато икономиката е нараснала с 0,6 процента.

В бюджета, приет в края на 2017 година, правителството прогнозира засилване на икономическата активност с 1,7 процента или с 0,2 пункта повече от предишните очаквания на министерството на финансите.

Според статистическия институт ускоряването на растежа през 2017 година се дължи главно на засилването на инвестициите - с 4,3 на сто при предприятията (спрямо 3,4 на сто през 2016 година) и с 5,1 на сто при домакинствата (спрямо 2,4 на сто предходната година).

Признак за възстановяването на икономиката е и същественото ускоряване на френския износ - с 3,5 процента спрямо 1,9 на сто през 2016 година. Вносът се е увеличил със същия темп, както и през 2016 година (4,3 на сто спрямо 4,2 на сто).

Търговското салдо на Франция в този контекст е продължило да оказва натиск над икономическата активност, макар и не така осезаемо, както през предходната година, като е отнело 0,4 пункта от БВП спрямо 0,8 пункта през 2016 година, уточнява статистическият институт.

Според неговите данни тази позитивна тенденция би трябвало да продължи през 2018 година с растеж от 0,5 и 0,4 на сто съответно през първото и второто тримесечие благодарение на силния износ.

Безработицата при тези условия се очаква леко да спадне и в средата на май да достигне 9,4 на сто от населението в активна трудова възраст, спрямо 9,7 на сто в момента.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ