Икономиката на САЩ се е забавила през последното тримесечие на 2017 г.

Икономиката на САЩ се е забавила през последното тримесечие на 2017 г.

Икономиката на САЩ се е забавила през последното тримесечие на 2017 г.

Темпът на икономическия растеж в Съединените щати неочаквано се е забавил през четвъртото тримесечие, а засилването на потребителските разходи през последните три години е било в резултат на увеличаването на вноса, предаде Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 2,6 на сто на годишна основа след покачването му с 3,2 на сто през третото тримесечие, съобщи министерството на търговията.

Растежът за цялата 2017 година - първата от управлението на президента Доналд Тръмп - е потвърден на равнище 2,3 на сто спрямо 1,5 на сто през 2016 година, допълва Франс прес.

Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха икономически растеж от 3 на сто в САЩ през последните три месеца на миналата година.
Вътрешното търсене е скочило с 4,6 процента - най-бързият темп от третото тримесечие на 2014 година, потвърждавайки укрепването на икономиката.
Потребителските разходи, участващи с над две трети в икономическата активност на САЩ, са нараснали с 3,8 на сто.

Вносът се е увеличил с 13,9 процента през четвъртото тримесечие - най-бързият темп от третото тримесечие на 2010 година, надделявайки над растежа на износа, повлиян от слабия долар, посочва Ройтерс.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ