Турция затъва в хиперинфлация, вече е над 25%

Турция затъва в хиперинфлация, вече е над 25%

Годишната инфлация в Турция е надхвърлила 25%. Слабата лира води до рязък скок на цените за потребителите в страната, съобщава агенция ДПА, като се позовава на официални данни, оповестени днес.

Турският статистически институт съобщава, че инфлацията на годишна база през октомври е била 25,2% спрямо 24,5 процента през септември.

Цените са се покачили с 2,67% в сравнение с предишния месец. През миналата седмица турската централна банка повиши прогнозата си за инфлацията на 23,5% към края на календарната година.

Според турската статистика годишното увеличение на цените на хранителните продукти е 29,26%, съобщи БТА. Миналата седмица централната банка повиши прогнозите си за инфлацията при храните към края на годината от 13 на 29,5%.

Турската лира изгуби над 40% от стойността си спрямо американския долар от началото на годината, отчасти поради дипломатическото напрежение и търговските спорове със САЩ по редица въпроси и поради безпокойството на инвеститорите за независимостта на централната банка.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ