Инфлацията в Япония се е повишила до 1% на фона на високите цени на енергоносителите

Инфлацията в Япония се е повишила до 1% на фона на високите цени на енергоносителите

Потребителските цени в Япония са нараснали с 1 процент на годишна основа през октомври на фона на повишаването на енергийните цени, сочат разпространени днес правителствени данни, цитирани от ДПА.

Инфлацията расте за 22-и пореден месец, уточни министерството на вътрешните работи и комуникациите, но все още е далеч от равнището от 2 процента, определено като целево от японската централна банка преди повече от пет години.

Цената на керосина е скочила с 25,8 на сто, а на бензина - със 17,8 процента, сочи докладът на министерството.

Основната потребителска инфлация, която изключва пресните храни, е била на равнище 101,6 пункта спрямо база от 100 пункта през 2015 година.

През 2013 година централната банка започна агресивно смекчаване на паричната си политика с цел да бъде постигната инфлация от 2 процента до две години и да се преодолее дефлацията, която засяга третата по големина икономика в света над десетилетие.

През октомври централната банка понижи за трето поредно тримесечие прогнозата си за инфлацията през финансовата година. Сега очакванията са инфлацията да се повиши с 0,9 процента до края на март 2019 година, когато изтича японската финансова година, спрямо увеличението от 1,1 процента, прогнозирано през юли.

Не се очаква равнището на инфлация да достигне 2 процента дори през финансовата 2020 година, посочва банката.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ