Инфлацията в Япония се забавя

Инфлацията в Япония се забавя

Инфлацията в Япония се забавя

Потребителските цени в Япония са се повишили с 0,7 на сто на годишна основа през февруари на фона на умереното поскъпване на енергията, предаде ДПА.

Показателят се увеличава за 26-ти пореден месец. Темпът обаче е по-бавен от януарското нивото от 0,7 на сто и остава много под целевата инфлация от 2 на сто, определена от Японската централна банка (Bank of Japan).

Основният индекс на потребителските цени, в който не се включват пресните храни, е бил на ниво 101,3 пункта спрямо базата от 100 пункта през 2015 година.

През януари централната банка преразгледа надолу инфлационните си очаквания за текущата финансова година за четвърто поредно тримесечие.

Регулаторът прогнозира повишение на индекса на потребителските цени с 0,8 на сто за финансовата година, приключваща на 31 март. Очакванията, оповестени през октомври, бяха за инфлация от 0,9 на сто.

Банката не очаква инфлацията да достигне целевия праг от 2 на сто дори през финансовата 2020 година. Прогнозираният растеж на потребителските цени е 1,4 на сто, което също е понижение спрямо октомврийската прогноза за 1,5 на сто.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ