Източна Азия има най-добрите перспективи за възстановяване след кризата, смятат от JP Mоrgan

Източна Азия има най-добрите перспективи за възстановяване след кризата, смятат от JP Mоrgan

Източна Азия има най-добрите перспективи за възстановяване след кризата, смятат от JP Mоrgan

Източна Азия може да  излезе от кризата с коронавируса на по-добра от който и да е друг регион на света. Това заяви пред Си Ен Би Си Дейвид Кели, главен глобален стратег в JPMorgan Funds в Ню Йорк.

„Мисля, че общата перспектива за Източна Азия е добра в сравнение с всички други регион на планетата, както в икономическо отношение, така и в пазарно – особено за втората половина на 2020 г.“, казва Кели.

Глобалната икономическа активност се срина на фона на приетите от повечето страни мерки за социално дистанциране и затварянето на редица предприятия в опит да се ограничи разпространението на пандемията от коронавируса. Според Кели обач някои места като Южна Корея, Тайван и Хонконг имат по-добър шанс да избегнат тежките рецесии, които грозят Европа и САЩ.

Той също така прогнозира, че Китай, откъдето тръгна пандемията, ще продължи постепенно да отваря икономиката си, тъй като страната е предприела различен от западния поход към кризата.

„Може да се стигне до ситуация, при която САЩ и другите западни страни ще чакат за ваксина, отхвърляйки идеята за изграждане на стаден имунитет, а Китай да възстанови икономическата си активност, дори това да означава нов ръст на заразените в страната“, казва Кели.

Инвеститорите следят отблизо икономическите данни от Китай с надеждата, че те ще представят по-ясна картина за мащаба на кризата. В петък страната трябва да представи данните за брутния си вътрешен продукт през първото тримесечие.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакват китайската икономика да се е свила с 6,5% на годишна база в период януари – март, което е рязък спад в сравнение с 6-процентовия ръст, отчетен през последното тримесечие на 2019 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ