Johnson & Johnson губи милиони след разкрития за съдържание на азбест в бебешка пудра

Американската компания Johnson & Johnson губи милиони след като стана ясно, че e знаела от десетилетия за наличието на следи от азбест в нейна бебешка пудра.

Разкритието бе направено преди дни от разследване на Ройтерс. Агенцията цитира документи, разпространени във връзка със съдебен процес срещу компанията. Според ищците опасната пудра може да причинява рак на яйчниците.
 
От "Джонсън и Джонсън" оспорват тези твърдения в съда. В изявление компанията нарече обвиненията срещу нея "едностранчиви, неверни и подстрекателски". "Хиляди независими тестове на регулатори и водещите лаборатории в света доказват, че нашата бебешка пудра никога не е съдържала азбест", се отбелязва в текста.
 
Заради обвиненията акциите на Johnson & Johnson се сринаха, преминавайки през най-големия си спад за един ден от 2002 г. Те загубиха 14,84 долара, или по 10% от стойността си, за да паднат до 133 долара в края на работния ден в петък.

От компанията в продължение на десетилетия са знаели, че нейният суров талк и готови прахове понякога при тестове излизат позитивни за малки количества азбест, като лекарите и адвокатите на фирмата са били разтревожени от констатациите за такова съдържание, но не успели да предупредят регулаторите и потребителите, посочи разследването на Ройтерс. 

Всеки вид излагане на азбест създава здравен риск според Световната здравна организация (СЗО) и експертни групи. 

J&J доминира пазара на бебешка пудра в САЩ повече от един век, като талк продуктите ѝ са добавили 420 млн. долара към продажбите през 2017 г., които са на стойност 76,5 млрд. долара. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ