Нова ескалация между САЩ и Китай - нов риск за пазарите!

Нова ескалация между САЩ и Китай - нов риск за пазарите!

Нова ескалация между САЩ и Китай - нов риск за пазарите!

След като светът вече започва да усеща икономическото въздействие на пандемията от коронавирус, едно подновено търговско напрежение между САЩ и Китай е „последното нещо“, от което имаме нужда, смята Александър Тревс от JPMorgan Asset Management, предава Си Ен Би СИ.

Неговият коментар идва на фона на данните, че китайският износ изненадващо е скочил с 3,5% на годишна база през април. По думите на Тревс този резултат е „много, много изненадващ“.

„Това означава, че икономиките може би работят по-добре, отколкото сме мислили. Искам обаче да видя какъв е китайският търговски излишък със САЩ“, казва Тревс.

„Ако американската администрация реши, че тези резултати са доказателство за това, че по някакъв начин Китай печели несправедливо от създалата се ситуация, това може да доведе до нова ескалация на търговското напрежение. Честно казано, това е последното нещо, от което се нуждаем в момента“, добавя той.

През последните седмици риториката между Вашингтон и Пекин се изостри, като държавният секретар на САЩ Майк Помпейо дори заяви, че „има значителен брой доказателства“, че новият коронавирус идва от лаборатория в китайския град Ухан, където бяха регистрирани и първите случаи на заразата.

Китай категорично отхвърля тези твърдения, като някои китайски политици пък приписват на САЩ произхода на вируса.

Последици за пазарите

Новата ескалация на напрежението между двата икономически гигант представлява „подновен риск“ за пазарите, каза пред Си Ен Би Си Тимъти Моу от Goldman Sachs.

„Смятаме, че това е фактор, които се превръща във все по-голям проблем за пазарите и очакваме той да се отрази на цените на акциите в краткосрочен план“, добавя той.

Едва преди няколко месеца Пекин и Вашингтон подписаха първата фаза по търговското си споразумение, което се очакваше да доведе до евентуално отменяне на митата върху вноса, които двете  страни наложиха една на друга. Сделката от януари обаче бързо остана на заден план, след като разпространението на коронавируса доведе до почти пълен блокаж на глобалната икономика.

„Най-вероятно ще бъде грешка да се предприемат значими мерки в икономически аспект“, коментира Рей Фарис от Credit Suisse „Фондовите борси няма да харесат подобно решение“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ