Къде е Джак Ма? Милиардерът „изчезна“ след критики срещу Китай

Къде е Джак Ма? Милиардерът „изчезна“ след критики срещу Китай

Мистерия витае около личността на доскорошния най-богат китаец и основател на Alibaba, Джак Ма, който не се е появявал публично от повече от два месеца насам след отправени критики към китайската финансова система и призиви за реформи.

Предприемачът не е публикувал постове в социалната мрежа Twitter от 10 октомври миналата година, а наскоро не се появи и като жури в последния епизод на собственото си шоу за таланти „Бизнес героите на Африка“, инициирано от Фондация „Джак Ма“, въпреки че по-рано миналата година обяви, че няма търпение да се срещне с участниците.

Целта на предаването бе да отличи 10 африкански предприемачи, на които да даде споделен грант от 1.5 млн. долара да осъществят идеите си, пише „Индипендънт“.

Милиардерът бе заместен в журито от съоснователката на Alibaba Луси Пен, а снимката му беше премахната от уебстраницата на журито онлайн. За „Файненшъл таймс“ говорител на технологичния гигант съобщи, че Ма не можел да бъде част от финала на шоуто заради „конфликт в графика“.

Критиките към властта и последиците от това

На 24 октомври 2020 г. по време на своя изява 56-годишният бизнесмен критикува правителството на Китай, отбелязвайки, че регулаторната система задушава иновациите и трябва да бъде реформирана. Освен това той отбеляза, че банките в страната работят с манталитета на заложна къща. На следващата седмица Пекин публикува проект за антимонополни правила за конкуренция при интернет платформите, насочени директно към финтех титани като Alibaba.

Тази реч се състоя само няколко седмици преди насроченото първично публично предлагане на Ant Group за около 37 млрд. долара, което се очакваше да бъде най-голямото в историята. То бе прекратено два дни преди акциите на компанията за дигитални плащания да бъдат предложени на борсите в Хонконг.

На 24 декември Държавната администрация за регулиране на пазара започна разследване на Alibaba за „предполагаемо монополно поведение“, като например принуждаване на продавачи да избират само една платформа между две конкурентни такива.

Джак Ма вече не е най-богатият китаец

В резултат на тези действия богатството на Джак Ма продължава да намалява – от края на октомври насам той е загубил над 10 млрд. долара, с което позволи позицията на нов най-богат китаец да бъде заета от Жонг Шаншан, чиято нетна стойност е нараснала със 70.9 млрд. долара тази година до 77.8 млрд. долара. Така той се нареди под номер 11 в класацията на Bloomberg за най-богати хора на планетата и е на първо място по богатство в Азия, задминавайки индиеца Мукеш Амбани.

Същевременно към момента финансовото състояние на Ма се оценява на малко над 50 млрд. долара според Индекса на милиардерите на Bloomberg. От началото на пандемията от новия коронавирус насам той дари десетки милиони маски на държавите по света и 2 хил. респираторни апарата на една от най-засегнатите в глобален мащаб територии – щата Ню Йорк.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ