Китай обяви списък на американските стоки, които ще обложи с мита

Китай обяви списък на американските стоки, които ще обложи с мита

Китай обяви списък на американските стоки, които ще обложи с мита

Пекин представи списък с 5207 американски стоки на стойност 60 млрд. долара, на които ще наложи мита. Това съобщи агенция Блумбърг, като се позова на китайското министерство на търговията, предава БНР.

Мярката е отговор на митата за 200 млрд. долара върху китайски стоки, които Съединените щати смятат да наложат. Списъкът включва вино, месо и американски втечнен газ. Митата за различните стоки варират между 5 и 25%. 

Търговското напрежение между Пекин и Вашингтон започна, след като администрацията на президента Доналд Тръмп обяви мита върху алуминия и стоманата. Това беше последвано от серия наложени търговски тарифи.

Сред американските продукти, които ще бъдат обект на новите китайски мита, влиза широк спектър от селскостопански и енергийни продукти, включително вноса на говеждо месо и на втечнен природен газ. Включването на втечнения природен газ означава, че Пекин ще използва едно от последните големи оръжия в своя арсенал във "митническата война" с Вашингтон. Трябва обаче да се има предвид, че пазарната стойност на внасяния от САЩ в Китай втечнен газ не е много голяма на фона на вноса на американски суров петрол за около 12 млрд. долара годишно.

Други американски стоки, които ще бъдат засегнати от новите китайски мита, включват вноса на полупроводници, някои модели хеликоптери, самолети от малък до среден клас, говеждо месо, продукти от стомана, кафе и презервативи.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ