Китай определи заплахата от нови американски мита като изнудване

Китай определи заплахата от нови американски мита като изнудване

Китай определи заплахата от нови американски мита като изнудване

Китайското правителство определи днес като изнудване заплахите на американския президент Доналд Тръмп, че ще наложи нови мита върху вноса на китайски стоки. Пекин предупреди, че ще вземе ответни мерки, предадоха световните агенции.

Тръмп заплаши снощи, че ще наложи допълнителни мита от 10 на сто на китайски вносни стоки за 200 милиарда долара, след като Китай обяви мита върху американски стоки през уикенда. Американският президент нареди на постоянния търговски представител на САЩ да подготви нови мита върху китайски стоки, което изостри спора за политиката на Пекин в областта на технологиите. Инвеститорите и компаниите се опасяват, че това ще забави свободната търговия и икономическия растеж, отбелязва Асошиейтед прес.

Китайското министерство на търговията предупреди, че е готово да защити интереса на китайския народ и компаниите, но не посочи подробности.

Тази практика на краен натиск и изнудване се отклонява от консенсуса, постигнат от двете страни чрез много преговори, а също така разочарова международната общност, се посочва в изявлението на ведомството.

Министерството заяви, че Пекин ще отговори с "количествени" и "качествени" мерки, ако САЩ публикуват допълнителен списък за обмитяване на китайски стоки, като обвини Вашингтон, че започва търговска война, допълва Ройтерс.

В събота Пекин обяви, че налага мита от 25 процента на вносни стоки от САЩ на стойност 34 милиарда долара, включително соя и говеждо, като приложението им влиза в сила от 6 юли, предаде БТА. Стъпката е предприета в отговор на повишаването на американските мита върху подобно количество китайски стоки.

Пекин също така съобщи, че отменя споразуменията с Вашингтон за намаляване на китайския търговски излишък със САЩ, купувайки повече американски селскостопански стоки, природен газ и други продукти.

САЩ и Китай имат най-мащабните търговски отношения в света, но официалните връзки са изключително обтегнати заради недоволството, че китайската тактика за промишлено развитие нарушава ангажиментите, свързани със свободната търговия и вреди на американските компании.

Европа, Япония и други търговски партньори на Китай също имат такива оплаквания, но Тръмп е необичайно прям в обвиненията към Пекин и в заплахите да създаде пречки при осъществяването на такъв голям обем износ.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ