Китай задмина САЩ по подадени заявления за международни патенти

Китай задмина САЩ по подадени заявления за международни патенти

Китай задмина САЩ по подадени заявления за международни патенти

Китай изпревари САЩ след 40 години неоспорвано лидерство по подадени заявления за международни патенти. Само миналата година азиатската държава е подала 58 990 такива заявления, докато от страна на САЩ молбите са били 57 840 молби, съобщи Световната организация за интелектуална собственост(СОИС), предаде Ройтерс.

Броят на молбите за международни патенти, подадени от Китай, е нараснал 200 пъти за последните 20 години, уточнява агенцията по патентите на ООН. САЩ заемаха първото място в тази класация от влизането в сила на Договора за патентно коопериране (PCT) през 1978 г.

Повече от половината от молбите за международни патенти вече идват от Азия (52,4%), като Япония заема трето място в световен мащаб, следвана от Германия и Южна Корея.

Собствеността на патенти се разглежда като важен знак за икономическата сила и промишленото ноу-хау на дадена страна.

Директорът на СОИС Франсис Гъри заяви по време на пресконференция, че успехът на Китай се дължи на „добре обмислената стратегия на китайското ръководство за насърчаването на иновациите и превръщането на китайската икономика в такава, насочена към сектори с по-висока добавена стойност.

„Планът работи и интелектуалната собственост определено играе роля в тази стратегия.“, казва Гъри.

Според данни на СОИС телекомуникационният гигант Huawei е световният лидер по заявки за патенти за трета поредна година.

На въпрос до каква степен ръстът на заявления за патенти в Китай се дължи на държавните субсидии, Гъри отговаря: „Става въпрос за модел, който използва държавните субсидии в може би по-голяма степен от моделите, характерни за западните икономики. Да, това определено играе роля“.

„Мисля, че е интересно да сравним Съединените щати като пример за високоефективната икономика и лидер в иновациите, разчитащ на различен модел от този, който има Китай. Все още не можем да отговорим кой модел е по-добър… може би и двата ще се докажат като успешни“„ добавя Гъри.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ