Китайската централна банка понижи ключова си лихва за първи път от 2016 г.

Китайската централна банка понижи ключова си лихва за първи път от 2016 г.

Китайската централна банка понижи ключова си лихва за първи път от 2016 г.

Китайската централна банка днес понижи лихва по средносрочното кредитиране за първи път от началото на 2016 година като част от усилията за укрепване на забавящата се икономика, засегната от по-слабото търсене на вътрешния пазар и в чужбина, предаде Ройтерс.

Китайската икономика се "охлажда" по-бързо от очакваното, а темпът й на растеж се забави до близо 30-годишен минимум и мнозина икономисти се опасяват, че има опасност китайските лидери да изостанат с предприемането на необходимите мерки заради прекомерна предпазливост.

Според някои анализатори обаче днешното понижение е сигнал, че централната банка се насочва към по-активни действия.

Китайската народна банка (People's Bank of China) понижи лихвата за кредитите по инструмента за едногодишно средносрочно кредитиране за финансови институции с 5 базисни пункта до 3,25 процента от 3,30 процента, информира БТА.

Експерти отбелязват, че това е първото намаляване на лихвите по кредитен механизъм на институцията от над три години.

По този начин ще бъдат намалени разходите за финансиране за банките и в резултат те би трябвало да проявят по-голяма готовност да понижат лихвите по кредитите си, отбелязват експерти. Понижението от 5 базови пункта обаче няма да бъде достатъчно, за да стимулира растежа на кредитирането, който неотдавна отново започна да се забавя, допълват анализатори.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ