Компания за вертикално земеделие стана най-новия „еднорог" в Европа

Компания за вертикално земеделие стана най-новия „еднорог" в Европа

Базираната в Амстердам стартираща компания Infam бе оценена на 1 млрд. долара след нов кръг на  финансиране от 200 милиона долара, предаде Си Ен Би Си.

Това е компания „еднорог“ в Европа, която се занимава с вертикално земеделие.

„Вертикалното земеделие и системата Infarm осигуряват устойчиво решение за изхранване на нарастващото население по начин, който е много по-добър за планетата и е далеч по-устойчив и гъвкав на фона на несигурността около изменението на климата и проблемите с веригата за доставки“, коментира Ерез Галонска, съосновател и главен изпълнителен директор на Infarm, като добави, че настоящата хранителна система е „счупена“.

Той заяви, че мисията на Infarm е да мисия да изгради глобална селскостопанска мрежа от климатично устойчиви вертикални ферми, които са близо до потребителите.

В момента компанията отглежда 75 различни вида билки и зеленолистни салати, но тя има за цел да отглежда цялата кошница с плодове и зеленчуци и да продава първокласна храна на достъпни цени за всеки.

Следващата година тя планира да разшири предложенията си с добавянето на 40 нови култури, включително гъби, чери домати, грах и ягоди.

Въпреки че имат много предимства, критиците на вертикалните ферми казват, че те все още изпитват трудност с реализирането на печалба и използват твърде много енергия, което прави операциите им скъпи.

От компанията твърдят, че могат да трансформират пространство с размерите на всекидневна в градска вертикална ферма, която произвежда повече от 500 000 растения годишно, което е еквивалент на реколтата от терен с размера на футболно игрище.

Инвеститорите в последния кръг на финансиране включват Partners in Equity, Hanaco, Atomico, Lightrock, Bonnier и Qatar Investment Authority, които ще подкрепят разширяването на компанията в страни от Близкия изток.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ