Първият приоритет на Кристалина Георгиева начело на МВФ - минимизиране на риска от кризи

Първият приоритет на Кристалина Георгиева начело на МВФ - минимизиране на риска от кризи

Първият приоритет на Кристалина Георгиева начело на МВФ - минимизиране на риска от кризи

Световният икономически растеж продължава да разочарова, търговските напрежения се запазват, а дълговото бреме нараства в много страни. В тази обстановка незабавният ми приоритет за МВФ е да се помогне на членовете да минимизират риска от кризи и да са готови да се справят с икономически спадове. Това заяви Кристалина Георгиева в първото си изказване, след като бе одобрена за нов управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), предаде БТА.

„За мен е голяма чест да съм избрана за следващ управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ). Искам да благодаря на членовете на Фонда в цял свят и на Изпълнителния съвет за получената подкрепа и за оказаното ми доверие“, се казва в изявлението на Георгиева, публикувано от Фонда.

„За мен е привилегия и огромна отговорност да съм начело на тази уникална институция, с впечатляваща история и първокласни служители. Встъпвам в тази роля с твърда вяра в мандата на Фонда. Виждала съм лично в моята страна и в много други страни от колко голямо значение е Фондът за страните в криза и колко е важно да проправим път към стабилността и устойчивия растеж.“, коментира още тя.

По нейните думи на предстоящите скоро Годишни срещи на МВФ ще бъдат обсъдени предупредителните сигнали около световния икономически растеж и търговското напрежение.

Георгиева подчертава, че институцията не трябва да губи от поглед дългосрочната си цел - подкрепа за разумни парични, фискални и структурни политики за изграждане на по-силни икономики и подобряване на живота на хората.

„Това означава, че трябва да се захващаме и с проблеми като неравенствата, климатичните рискове и бързите технологични промени.“, казва новият директор на МВФ.

Георгиева започва официално работа на поста на 1 октомври.

 

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ