Кристалина Георгиева: Ваксините са най-важната икономическа политика тази година

Кристалина Георгиева: Ваксините са най-важната икономическа политика тази година

Кристалина Георгиева: Ваксините са най-важната икономическа политика тази година

Политиката по отношение на ваксините е по-важна от всички останали икономически политики през тази година, докато светът опитва да се възстанови от кризата, предизвикана от коронавируса. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева по време организираната от Си Ен Би Си конференция Global Evolve.

„През тази година, а вероятно и през следващата, политиката на ваксинация ще бъде най-важната икономическа политика. Тя може да бъде по-значима дори от фискалната политика“, коментира Георгиева.

„Едно от необходимите условия за постигане на устойчиво високо ниво на икономически растеж по света е да се ваксинират всички хора. Това все още не е постигнато. В момента имаме ваксинация на две скорости, която трябва да бъде преодоляна“, добави тя.

През април МВФ заяви, че краят на кризата „става все по-видим“. Тогава финансовата институция повиши прогнозите си за възстановяване на световната икономика на база на бързата ваксинация и продължаващите парични и фискални стимули от правителствата и централните банки.

В резултат Международния валутен фонд вече очаква световния брутен вътрешен продукт да нарасне с 6% през тази година и 4,4% през следващата. Тези прогнози обаче са силно зависими от напредъка по ваксинационните програми, особено в страните с ниски доходи.

От фонда призоваха за ваксинация на поне 40% от световното население до края на годината и поне 60% до юни 2022 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ