Луфтханза изненадващо отложи сделката за правителствената помощ

Луфтханза изненадващо отложи сделката за правителствената помощ

Луфтханза изненадващо отложи сделката за правителствената помощ

Германският авиопревозвач Луфтханза (Lufthansa) обяви изненадващо, че отлага решението за многомилиардния спасителен план, предложен от германското правителство, очаквайки условията, които ще бъдат определени от Европейската комисия. Това съобщи днес изпадналата в затруднения авиокомпания, цитирана от ДПА.
Регулаторните мерки могат да доведат до отслабване на дейността на летищата във Франкфурт и Мюнхен като транспортни центрове, посочи авиопревозвачът в съобщение до акционерите.
Луфтханза призова да бъдат анализирани алтернативни сценарии, отбелязвайки в същото време, че спасителният план на правителството е бил единствената осъществима възможност за запазване на платежоспособността на националния превозвач.
Германската авиокомпания обяви също така, че засега не планира извънредно общо събрание. Също като редица свои конкуренти Луфтханза потъна във финансова криза, когато по-голямата част от самолетите й спряха да летят заради пандемията от Ковид-19.
Луфтханза и германското правителство одобриха в понеделник споразумение за спасителен план от 9 милиарда евро (9,8 милиарда долара), припомня БТА. Сделката предвижда държавата да стане акционер в компанията с дял от 20 процента. Мерките, които трябва да бъдат одобрени от ЕК и от извънредно общо събрание на акционерите, включват кредит от 3 милиарда евро, гарантиран от Берлин, закупуване на акции за 300 милиона евро в рамките на увеличение на капитала, както и инжектиране на капитал от 4,7 милиарда евро без право на глас.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ