Магазинът за приложения на Google генерира огромни приходи за Alphabet

Магазинът за приложения на Google генерира огромни приходи за Alphabet

Магазина за мобилни приложения на Google е генерирал приходи от 11,2 млрд. долара за Alphabet през 2019 г., предаде Ройтерс, позовавайки се на документи, подадени в съда през уикенда.

Главните прокурори на щата Юта и 36 други американски щата или области на САЩ съдят Google заради предполагаеми антимонополни нарушения чрез магазина Google Play. От документите става ясно, че през 2019 г. магазинът е донесъл на Alphabet брутна печалба от 8,5 млрд. долара и оперативна печалба от 7 млрд. долара, като оперативният марж е бил над 62%.

Данните включват продажбите на приложения, покупките в приложенията и приходите от реклами.

През уикенда компанията и обвинителите ѝ посочиха в отделно заявление, че е възможно през следващата година да бъде заведено дело срещу Google, от което да стане ясно дали компанията злоупотребява с монополно положение при продажбите на приложения при устройствата с операционната система Android.

Във финансовите си тримесечни доклади Google групира приходите от приложения на Google Play с тези на други услуги като част от една по-широка категория.

Главните прокурори, както и разработчикът на мобилни приложения Epic Games и други ищци, съдят Google в отделно дело на база твърдения, че компанията генерира огромна печалба чрез Play Store, прибирайки такса от 30% за продажбата на всяка дигитална стока в мобилно приложение. Според ищците твърдят, че делът е твърде висок и „изцежда“ печалбите на разработчиците.

От Google посочват, че има алтернативи на магазините и системите за разплащания на компанията, но критиците посочват, че този подход не е рентабилен и че понякога тези пътища на развитие биват блокирани.

Ищците твърдят, че Google сключва антиконкурентни сделки, чрез които увеличава ползите си и налага рестрикции на големи разработчици като например Riot Games, създатели на играта League of Legends, за да не напуснат Play Store.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ