Mcdonald's напуска Русия, продава ресторантите си

Mcdonald's напуска Русия, продава ресторантите си

Американската верига за бързо хранене McDonald's съобщи, че е започнала процеса за продажба на всичките си ресторанти в Русия, напускайки страната след повече от 30 години, предаде Ройтерс.

Най-голямата верига за бързо хранене в света обяви още през март, че ще затворе своите 847 ресторанта в Русия, понасяйки щети от 50 млн. долара на месец. След продажбата се очаква компанията очаква загуби от 1,2 до 1,4 млрд. долара.

Решението да бъдат продадени ресторантите, включително на този на площад Пушкин в центъра на Москва, представляват голям отстъпление за емблематична западна марка.

Някога символ на процъфтяващия американски капитализъм в замиращия Съветски съюз, компанията отвори първия си ресторант в страната през 1990 г. Повече от 5000 души присъстваха на откриването.

McDonald's заяви, че иска да продаде всички свои ресторанти в Русия на местен купувач, но ще запази търговската си марка.

„Хуманитарната криза, причинена от войната в Украйна, и ускоряващата се непредсказуема оперативна среда, накараха McDonald's да стигне до извода, че запазването на собствеността върху бизнеса в Русия вече не е устойчиво решение“, коментираха от McDonald's.

Множество други западни компании се съгласиха да продадат руските си активи или да ги предадат на местни мениджъри, за да не нарушат западните санкции срещу Москва заради инвазията в Украйна и да избегнат наказателни мерки от Кремъл, който се закани да национализира чуждестранни активи.

Компанията ще гарантира, че нейните 62 000 служители в Русия ще продължат да получават заплащане до приключване на всяка сделка и че ще запазят работните си места при всеки потенциален купувач.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ