Мъск: Ако не бях аз, Tesla щеше да „умре“

Мъск: Ако не бях аз, Tesla щеше да „умре“

Директорът на най-големия производител на електромобили Илон Мъск обяви, че е спасил Tesla от фалит, предаде Ройтерс.

„Опитвал съм се да напусна  поста на изпълнителен  директор на Tesla, но трябва да остана, защото в противен случай Tesla ще умре“, е казал Мъск по време на изслушване на започналото срещу него дело по жалба на акционери в автомобилната компания.

Делото, заведено от акционери в Tesla, е за придобиването от страна на Tesla през 2016 г. на компанията SolarCity зa 2,6 млрд. долара. Според обвинението тя е била пред  фалит и по този начин е донесла финансови щети на Tesla. Освен това  SolarCity е основана от двама братовчеди на  Мъск, а той е притежавал 22% дял в нея преди придобиването, което е било организирано с единствената  цел да защити неговите  инвестиции в компанията, казват още от обвинението.

Делото започна вчера и се очаква да продължи 2 седмици.

Според Мъск бордът на директорите  е разглеждал придобиването на SolarCity и той не е имал отношение.

Той говори спокойно по време на разпита, отбелязват издания.

На въпрос защо е въвел измислената  титла  “технокрал на Tesla” в профила си в Twitter Мъск отговори:

„Това създаде много  шум в пресата, което си е безплатна  реклама за Tesla, а както знаете Tesla няма бюджет за  реклама, така че  това е полезно за общия брой на продажбите“.

Цената на акциите на производителя на електрически коли се повиши с 4,4% до 685 долара по време на търговията на борсата в Ню Йорк в понеделник.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ