МВФ: Страните от Залива трябва да спрат да разчитат основно на петрол

МВФ: Страните от Залива трябва да спрат да разчитат основно на петрол

МВФ: Страните от Залива трябва да спрат да разчитат основно на петрол

Международният валутен фонд (МВФ) посъветва днес страните от Залива да ускорят диверсификацията на икономиките си, които продължават да са прекалено зависими от петрола, предаде Франс прес.

„Тези държави, Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Кувейт, Оман и Катар, се очаква да отчетат за годината най-слабо нарастване на брутния си вътрешен продукт (БВП) от 2009 г. или 0,5 на сто, прогнозира МВФ.

Сега е подходящият момент да ускорят диверсификацията на икономиката извън петролния сектор. Трябва да бъде засилена ролята на частния сектор в подкрепа на растежа и да бъдат създадени повече работни места, заяви директорът за Близкия изток и Северна Африка в МВФ Джихад Азур.

Подготвянето на икономиката за постпетролната ера се превръща в приоритет за цялата зона на Залива, добави той.

Според Фонда икономическото въздействие на дипломатическото напрежение около Катар засега е ограничено, но продължителна криза би могла да отслаби средносрочния растеж за целия Залив.

МВФ очаква държавите износителки на петрол от Близкия изток да натрупат през идните пет години бюджетни дефицити за 320 милиарда долара заради продължаващия натиск от ниските цени на черното злато, предаде Асошиейтед прес.

Около половината от тази сума - 160 милиарда долара - ще бъде поддържана от богатите на енергия арабски страни в Залива между 2018 и 2022 година. И все пак прогнозата е значително по-ниска от кумулативния дефицит от 350 милиарда долара, отчитан от 2015 година досега от Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар, Кувейт, Оман и Бахрейн, отбелязва АП.

Поевтиняването на петрола на световните пазари от средата на 2014 година накара близкоизточните износители на суровината да предприемат стъпки, за да консолидират разходите, и да намерят нови източници на приходи, включително чрез въвеждане данъци и премахване на субсидии, припомня агенцията.

В доклада си, публикуван днес, МВФ обаче твърди, че напредъкът в тези усилия е неравномерен. Износители на петрол като Иран, ОАЕ и Катар имат по-ниски бюджетни дефицити спрямо БВП от Саудитска Арабия, Ирак и Оман. Това е така, отчасти защото Иран, например, е по-малко зависим от петролните приходи в сравнение със Саудитска Арабия.

Конфликтите в Йемен, Либия, Сирия и Ирак също дават отражение върху цялостната икономическа перспектива за региона. В Йемен инфлацията скочи до близо 40 процента през 2015 година и се очаква да доближи 30 процента догодина.

В същото време страните вносители на петрол са облагодетелствани от по-ниските цени, но Египет, например, също се бори с почти 30 процента инфлация.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ