Над 30 млн. американци останaха без работа в последните 6 седмици

Над 30 млн. американци останaха без работа в последните 6 седмици

Над 30 млн. американци останaха без работа в последните 6 седмици

Броят на американците, подали заявления за помощи при безработица, е нараснал с 3,84 млн. през седмицата до 25 април, сочат данни на министерството на труда на САЩ, цитирани от Си Ен БИ Си.

Икономистите, анкетирани от Dow, прогнозираха 3,5 милиона заявления за тази седмица

Това е най-ниското ниво на новите молби от 21 март насам, но също е над очакваното и с него общият брой на останалите без работа през последните 6 седмици достигна 30,3 млн. души. Това говори, че САЩ са изправени пред една от най-тежките кризи със заетостта в своята история.

Заявленията достигнаха рекордните 6,87 млн. през втората седмицата до 28 март и оттогава насам вървят надолу. Данните за предходната седмица бяха ревизирани нагоре с 15 000 броя до 4,4 млн. заявления.

Проблемите в пазара на труда отразяват срива на икономическата активност в страната, като вчера американското министерство на търговията съобщи, че брутният вътрешен продукт на САЩ се е свил с 4,8% през първото тримесечие на годината. Анализаторите обаче очакват тази стойност да бъде ревизирана надолу и прогнозират невиждан в историята икономически срив през второто тримесечие.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ