Нов рекорд на световното потребление на зърно се очаква догодина

Нов рекорд на световното потребление на зърно се очаква догодина

Нов рекорд на световното потребление на зърно се очаква догодина

Нови рекордни нива от 2, 175 млн. тона се очаква да достигне световното потребление на зърно през следващата година, сочи актуализираната прогноза на Организацията по прехрана и земеделие към ООН, ФАО.

Прогнозите за повишено потребление се базират главно на отбелязания вече исторически максимум в консумацията на ориз от 519 милиона тона, което в сравнение с миналата година се изразява в увеличение от 0,5 кг на човек. ФАО ревизира нагоре и прогнозата си за потребление на пшеница, царевица и ечемик.

„Подобрението на видовете култури ни позволява да очакваме, че световните запаси от зърно до края на сезоните през 2020 г. ще достигнат 847 милиона тона, което обаче все още е почти 16 милиона тона по-ниско от съответните стойности в началото на периода“, посочват от ФАО. Очаква се запасите от царевица рязко да се увеличат в САЩ. За Китай пък прогнозите са запасите от пшеница да нараснат със 7,9 процента и да достигнат безпрецедентно ниво.

ФАО оставя непроменена прогнозата си за световна търговия със зърнени култури на близо 415 милиона тона, тъй като очакваното увеличение на търговията с пшеница и ориз компенсира спада на прогнозната търговия с царевица и сорго.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ