Обратно в небето! United Airlines направи най-голямата поръчка за самолети в историята

Обратно в небето! United Airlines направи най-голямата поръчка за самолети в историята

Обратно в небето! United Airlines направи най-голямата поръчка за самолети в историята

Една от най-големите авиокомпании в САЩ United Airlines обяви, че вижда вече края на кризата с коронавируса и съответно е стартирала преговори по придобиването на огромен брой нови самолети, предаде Файненшъл таймс. 

Превозвачът е в  процес на финализиране на сделки по придобиване на 270 нови самолета и от двата водещи производителя – Boeing и Airbus. Очертава се това даа бъде най-голямата сделка в света на авиацията.

Към момента приблизителната сума на сделката е 35 млрд. долара, но консултанти коментират, че при сегашните условия на сериозен спад в оборотите на бизнеса в крайна сметка производителите ще се съгласят на сериозни отстъпки.

United Airlines е поръчал 200 самолета от 737-Max, чието използване беше забранено в продължение на 2 години, поради дефект, довел до 2 катастрофи с 246 жертви. След много проверки и промени този модел беше одобрен отново за използване от началото на 2021 г.

Освен това се преговаря и за 70 самолета Airbus А321neo.

United се надява да придобие самолети, които ще понижат общият разход на гориво с 11% и ще доведат до 20% по-малко вредни емисии в компанията. По този начин компанията цели да получи конкурентно предимство когато бизнесът с полетите се възстанови. Преди това компанията получи сериозна подкрепа от държавата.

Както е известно поради мерките срещу коронавируса полетите  в гражданската авиация се понижиха в моменти с над 90% спрямо 2019 г. В крайна сметка полетите през 2020 г. бяха с около 70% по-малко.

Подобна политика за разрастрване по време на криза използва и най-големият европейски превозвач Ryanair. Той купи 75 самолета 737-MAX още миналия декември 2020 г. Ирландският нискобюджетен превозвач бе единственият  активен купувач на самолети и в „замръзналия“ период веднага след терористичните атентати на 11 септември 2001 г. в САЩ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ