Оръжейният завод „Авионамс” премина във фактическо управление на държавата

Оръжейният завод „Авионамс” премина във фактическо управление на държавата

Оръжейният завод „Авионамс” премина във фактическо управление на държавата

„Авионамс” – едно от ключовите за българската икономика и военнопромишления комплекс предприятия, премина във фактическа собственост на държавата, съобщиха от икономическото министерство.  Промяната е вследствие на влизането в сила на постановление на частен съдебен изпълнител, с което по съдебен ред се потвърждава обявяването на Държавната консолидационна компания за купувач на продадените на публична продан акции на дружеството.

„Авионамс” АД, което всъщност е бившото предприятие  „Терем – Георги Бенковски” е един от най-големите заводи за капитален ремонт и обслужване на летателна техника в Европа.Основната част от завода е разположена в района на авиобаза Граф Игнатиево

През май миналата година, като дял от предприятието бяха изнесени за продажба 2 090 729 акции, собственост на „Хедж Инвестмънт България” АД. Държавната консолидационна компания е платила за тях  28 941 111 лв./двадесет и осем милиона деветстотин четиридесет и една хиляди сто и единадесет/ лева в законово предвидения срок, припомнят от икономическото министерство. Последвало е обжалване на постановлението на частния съдебен изпълнител, но независимо от това ДКК предприема действия за стабилизиране и развитие на дружеството, включително са осигурени средства за изплащане на дължими работни заплати и за продължаване на дейността на дружеството. С влизане в сила на постановлението ДКК вече притежава 99,9% от капитала на „Авионамс” АД.

 Връщането му в ръцете на държавата ще гарантира устойчивото му развитие, пълноценно обслужване на техниката на ВВС и максимална защита на държавния интерес, покочват от икономическото министерство.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ